tirsdag 29. november 2011

Historisk fotballskole

Søndag 20.november ble TINE fotballskole arrangert i Afrika for første gang i historien. Utrustet med 20 fotballer fra Norges fotballforbund og 50 t-skjorter, skrivebøker, blyanter, vannflasker og mat støttet av TINE, inviterte OGSY til fotballskole for barn fra Mathareslummen i Nairobi. Det ble 6 fantastiske timer med ivrige barn og 16 engasjerte instruktører fra OGSY-laget. Barna som deltok kom fra lag som OGSY-spillerne trener i de forskjellige slumområdene. Ingvild Berg og jeg representerte Langpasning til Afrika. Det var flott å få være med på dette og det ble en av mine største opplevelser i Afrika. Det så også ut til å være en viktig dag for barna. For dette arrangementet gav de mulighet til å glemme utfordringene og det vanskelige livet i slummen. I 6 timer kunne de få lov til å være barn. Leke, le og spille fotball.

Jeg har selv deltatt på mange TINE fotballskoler opp gjennom årene og fotballskolen som ble arrangert i Kenya var på mange måter lik det jeg var vant med. Men noe var annerledes. Her er noen av forskjellene:

I motsetning til fotballskolene jeg har vært på i Norge begynte denne med sang og dans.

Kvaliteten og mangel på barnas fotballutstyr var også annerledes. Noen hadde fotballsko, mens andre spilte barbent. De var ikke mindre tøffe av den grunn og de ga like mye i dueller og fyrte av skudd og langpasninger.

Et av høydepunktene på fotballskolen så ut til å være matserveringen.

Siden de fleste barn i Norge er vant til fire måltider daglig, i motsetning til et måltid som er det mest vanlige i slummen, er det lett å forstå at deltakerne på fotballskolen i Kenya satt stor pris på middag. Alle fikk en stor porsjon med kylling, ris, poteter, grønnsaker og chapati. Jeg la også merke til at de var veldig disiplinerte. Barna stilte opp i matkø og ventet på sin tur.

Det var også satt av god tid til informasjon og samtale om HIV og Aids. Det var engasjerte barn som fulgte med og stilte spørsmål. Og det var OGSY-spilleren Millicent som ledet samtalen. Hun er kurset i dette og informerer om HIV/AIDS i mange sammenhenger, blant annet når OGSY-jentene trener yngre lag i slummen.

Etterpå snakket Wendy om hva som kreves for å bli en god fotballspiller. Hun nevnte blant annet disiplin og mye trening.

Wendy har levd hele sitt liv i slummen og spiller på OGSY. Hun er en av tre OGSY-spillere som er tatt ut til under 20 – landslaget i Kenya. I forrige uke scoret hun mål for landslaget. Det var nok til stor inspirasjon for barna å høre at en av deres egne, en som også har vokst opp i slummen, har klart å nå så langt.

Den siste forskjellen jeg vil nevne for dere når jeg sammenligner TINE fotballskole i Kenya og i Norge, var at det ble delt ut transportpenger. Pengene fra TINE gav oss altså mulighet til også å gi deltakerne og instruktørene penger slik at de kunne komme seg hjem fra fotballskolen. Hver spiller fikk utdelt mindre enn 8 norske kroner, men det er et stort beløp for mange i Kenya og det var viktig for at barna og instruktørene skulle komme seg hjem.

I Norge er det heller ikke behov for å gi barna skrivebøker og blyant i deltakerpremie, men siden deltakerne på fotballskolen i Kenya er blant de fattigste av de fattige så var det fint at pengene også strakk til slik at vi kunne bidra med litt skoleeffekter. Barna så ut til å sette pris på det.

Mesteparten av tiden på fotballskolen ble brukt til det som er vanlig på alle TINE sine fotballskoler. Det var forskjellige fotballøvelser, noe lek og masse spill til slutt.

OGSY sin fotballtrener, James Waithaka, har fått mange tilbakemeldinger fra deltakerne, OGSY-jenter og foreldre om at dette hadde vært et flott tiltak. Det var også spillere som lurte på om det ikke kunne arrangeres hver søndag. Og det er allerede begynt å legges planer for å få dette til å bli en årlig begivenhet.

En stor takk til TINE og Norges fotballforbund for bidragene som gjorde dette mulig!


Marianne Haugvik Hanssen – leder Langpasning til Afrika

3 kommentarer:

  1. Fantastisk å følge bloggen. Så flott at det ble noe av fotballskolen. Dette er supert. Lykke til med resten av oppholdet Ingvil og Marianne.Det er stort at husene bygges og at Langpasning fungerer etter målsetting.
    turid

    SvarSlett
  2. Jeg blir helt rørt av å lese! Dere gjør en kjempejobb! Hilde Maria.

    SvarSlett
  3. Dette e stort!!
    Endelig viste Turid veien te bloggen din. Glede meg te å fortsetta å lesa!
    Stå på!

    Hans Kristian

    SvarSlett