lørdag 30. juli 2011

Nødhjelp til OGSY

Mesteparten av pengene Langpasning til Afrika hittil har støttet OGSY-jentene med, har vært gitt med tanke på å gi hjelp til selvhjelp. Det handler for eksempel om å gi muligheter til arbeid og egen inntekt gjennom mikrofinanslån, istedenfor at de skal få penger fra oss uten at de trenger å gjøre en innsats selv.

Pengeoverføringen som ble gjort nå i juli, var imidlertid mer i retning nødhjelp. Etter å ha lest i aviser og sett på nyhetene om tørken som rammer store deler av Øst-Afrika, skrev jeg en mail til James for å høre hvordan det gikk med OGSY. 13.juli fikk jeg dette svaret fra James: "Ting blir verre og verre. Mat har blitt veldig dyrt og mange matvarepriser er både to- og tredoblet. De fleste av OGSY-medlemmene har ikke mat og det gjør meg veldig bekymret. Jeg er spesielt bekymret for barna."

Videre skrev James at det ikke bare er tørken som skaper store utfordringer. Bensinprisene har også skutt i været, blant annet på grunn av krigen i Libya. "De av OGSY-jentene som studerer bruker vanligvis 20 Kenyanske Shilling (ca 1 norsk krone) på transport for å komme seg til skolen. Når de nå må bruke 60 KES har de ikke råd til å gå på skole hver dag. De høye transportkostnadene har også tvunget oss til å gå fra tre til en fotballtrening i uka."

På bakgrunn av disse utfordringene kom James med et forslag om en omfordeling av de 50 000 kr som er lovet til OGSY, og som Langpasning til Afrika, sammen med James, lagde en plan for i 2010. Den originale overføringsplanen for 2011 var som følge:

Mikrofinanslån---------------------------26 350NOK
Helseforsikring----------------------------6000NOK
Skolepenger-------------------------------2750NOK
Bygging av leiligheter til OGSY---------15 000NOK

Og her er James sitt forslag til endringer:

Mikrofinanslån---------------------------16 350NOK
Helseforsikring----------------------------3000NOK
Skolepenger-------------------------------1750NOK
Bygging av leiligheter til OGSY---------12 000NOK
Mat-----------------------------------------17 000NOK

"Hvis dette er mulig vil OGSY-medlemmene være friske og trygge fra sult og vil være såååååå takknemlige," avslutter James.

Samme kveld vi mottok mailen innkalte jeg til et ekstraordinært styremøte via mail. Jeg var ikke i tvil om at situasjonen var alvorlig. Slik jeg har lært å kjenne James, er han en mann som aldri klager og han har hele tiden vært opptatt av at de ikke skal få ting i hendene, men bare starthjelp for så å kunne tjene sine egne penger. Men nå var situasjonen alvorlig.

Samtlige i styret til Langpasning til Afrika stemte for James sitt forslag. I tillegg vedtok vi at det skulle bevilges ytterligere 5000kr til transportutgifter i forbindelse med skole og trening. I går fikk vi mail fra James om at pengene var kommet inn på OGSY-kontoen.

Avslutningsvis vil jeg skryte av James. Han vet at vi har fått inn mer penger enn vi har budsjettert på disse tre årene. Allikevel spør han ikke om mer penger til mat, men en omfordeling av pengene som skulle overføres.

Marianne Haugvik Hanssen - leder

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar