søndag 1. august 2010

Penger til tomt, liga og fotballmål!

Ved hjelp av mye pengestøtte både fra privatpersoner og næringslivet har vi allerede kommet i gang med å hjelpe fotballdamene på OGSY på vei til en litt bedre hverdag. I mai overførte vi de første pengene. 42 000 kr ble sendt nedover som et bidrag til et tomtekjøp. Sammen med 28 000 kr, som kom inn som minnegaver fra en tidligere lærer på Sagavoll folkehøgskole i Telemark, var dette nok til at de fikk kjøpt en tomt.

Tomta er på 1 hektar, altså
10 000 m² og ligger i et stabilt boligområde som myndighetene har kontroll over. Det betyr at området ikke kan brukes til for eksempel industri eller store hoteller. Kriminaliteten vil derfor også være minimal. Myndighetene skal også på sikt legge vannledning som en kan koble seg på. Det er også gode muligheter for å få tilgang til elektrisitet.

OGSY har mange planer og drømmer for denne tomta. Det er blant annet mulighet for å lage fotballbane slik at de ikke vil ha kostnader for leie av bane i framtiden. Her vil de også kunne dyrke egen mat. Kanskje vil de da få mer enn et måltid om dagen, slik de vanligvis har råd til nå?

Det som er det mest spennende prosjektet er om vi i framtiden klarer å samle inn nok penger til at det kan bli bygget leiligheter på tomta. Leilighetene skal i så fall bli hjem for spillerne på OGSY og deres barn. Et nytt hjem, borte fra slum, kriminalitet, søppel og frykt. Men i førsteomgang skal det bygges et hus hvor treneren James og hans kommende kone Charity skal bo. (På bildet ser du at de allerede har startet på byggingen av dette huset, et hus som imidlertid ikke skal finansieres av ”Langpasning til Afrika”, men blant annet av elever i klassen min fra Sagavoll Folkehøgskole.) James er helt avgjørende for at OGSY skal få hverdagen til å gå rundt. Det vil ha store negative konsekvenser for OGSY hvis han som har viet hele livet sitt for laget og som jobber med dem hver eneste dag, skulle bli syk eller satt utenfor på grunn av elendige boforhold. I dag lever han i frykt for tyver og at huset skal bli satt fyr på, i tillegg til stress for å skaffe nok penger til å betale husleie så han ikke skal bli kastet på dør. Men vi som kjenner James vet at huset hans også vil bety mye for spilleren på OGSY. Hjemmet vil være åpent for alle og hvis noen av spillerne og deres barn skulle trenge et avbrekk fra slummen vil de kunne få bo her for en periode.

I sommer var Turid Fagerli, læreren min fra Sagavoll folkehøgskole (skolen jeg reiste på tur med da jeg kom i kontakt med OGSY), på besøk i Kenya. Hun har kjent James i over 10 år og har mye kontakt med han. Da hun reiste nedover fikk hun med 12 000 kr fra ”Langpasning til Afrika” som hun overførte til James der nede, slik at vi skulle slippe overføringskostnadene. 10 000 av de pengene skal gå til ligakostnader slik at OGSY kan fortsette å spille i den øverste ligaen. Det er mange kostnader knyttet til fotball og de manglet blant annet penger til måltid i forbindelse med bortekampene, noe som er obligatorisk.

De resterende 2000 kronene skal gå til fotballmål. Da jeg var i Kenya fortalte de at de måtte betale dyr leie av bane med mål, fordi de ikke hadde mål på deres bane. Jeg synes dette var en unødvendig ekstra kostnad og jeg lovte James at jeg skulle prøve å skaffe 2000 kr til to mål.

Dette vil si at vi så langt har overført 54 000 kr i år og at vi har 26 000 kr igjen som vi skal sende nedover i 2010, i følge den planen vi har lagt. Sammen med James skal vi drøfte hva disse pengene skal gå til. Men skolegang og myggnett til neste regntid, står høyt prioritert på listen.

Marianne Hanssen

3 kommentarer:

  1. Du gjer ein utruleg god jobb, Marianne!

    SvarSlett
  2. Så urtolig gøy å høre.

    SvarSlett
  3. Så flinke dere - synes det er utrolig fint at noen gjør noe mer enn å bare snakke om hva som bør gjøres :)

    SvarSlett