torsdag 28. mai 2015

Siste nytt fra "Alta Village"

I mai og juni er James Waithaka, grunnlegger og leder for OGSY, på besøk i Norge. Han kan fortelle at det skjer mye i «Alta Village» i Ruai i Kenya for tiden:

Byggingen av «Alta Primary and Nursery school» går framover, og nærmer seg åpning. Trolig vil det skje ved slutten av 2015. Elektrisitet og vann er allerede på plass. Rektors kontor og ni toalett er også ferdigstilt. Bare maling av de første fem klasserommene gjenstår, samt innkjøp av stoler og pulter.


Nå har OGSY også fått vann på tomta. En 36 meter dyp brønn sørger for at de sparer mange penger nå som de ikke lenger trenger å betale for vann. Ikke minst ble det brukt mye penger til vann under byggingen og til å lage betong.
I «Alta Village» har jentene og barna det bra. Nå har 29 flyttet fra slummen. 21 OGSY-spillere og åtte barn.


De har plantet gress og trær, og solcellepanelene fungerer fint. Pasjonsfrukt, mango, gresskar, papaya og appelsin kan de spise rett fra hagen. De planlegger også å plante tomater og flere grønnsaker. Samtidig har de begynt å bygge små hus til geiter, og snart vil fire geiter sørge for næringsrik melk til de som bor der.

Nabotomta til «Alta Village» er nå i OGSY sin eiendom. Den har fått navnet «Finnmark stadium», og vil være treningsfelt for OGSY-laget, i tillegg til at skolen og barnehagen vil bruke den.

"Finnmark stadium" til høyre i bildet
I juni skal de starte med å jevne banen ut. OGSY har fått to lastebiler med gress av «Kenya forest service». Det vil være nok til å fylle hele banen. Kanskje kan årets TINE fotballskole i Nairobi finne sted på «Finnmark stadium»? Fotballskolen vil for øvrig bli avholdt 8.november, og det er mange forventningsfulle barn fra slummen som ser fram til at den femte fotballskolen skal begynne.
Når det gjelder fotballserien ligger OGSY på 3.plass. Harriet er toppscorer med åtte mål. Fire kamper gjenstår. Hvis de vinner tre av de fire siste, og Thika United og Oserian Ladies taper to, vil OGSY gå til topps i Premier League i Kenya.

OGSY har for øvrig laget ny logo. I 2002 ble OGSY startet med 25 jenter. De hadde mange utfordringer og et vanskelig liv i slummen. Dermed ønsket de å lage en logo som symboliserte dette, derav ei jente som bar ei vannkrukke på hodet.

Ny logo
Gammel logo

Ettersom tiden har gått har disse utfordringene blitt redusert gjennom Langpasning til Afrika sine bidrag. Dette har gjort det mulig for OGSY å fokusere stadig mer på skole og utdanning for sine medlemmer. For dem er dette hele tiden vært veien til et bedre liv på sikt. Så nå handler det mye om å bruke fotball til å forandre liv gjennom utdanning. Det er bakgrunnen til at OGSY har valgt å endre sin logo. Nå er vannkrukka byttet ut med «graduation hat» som symboliserer kunnskap og utdanning. Etter et møte kom det imidlertid også fram et annet viktig poeng. Mødrene spurte om ikke sønnene deres også var velkommen i organisasjonen. For å vise at også gutter er en del av organisasjonen har de på logoen tatt med symbolene på både kvinner og menn. OGSY vil imidlertid ikke ha sitt eget herrelag. Når guttene blir eldre enn 14 år, må de gå til en annen klubb. Dermed vil det fremdeles være hovedfokus på kvinnene, samtidig som guttene, som ofte havner på gata fra 7 årsalderen, blir tatt hånd om.


Marianne Haugvik Hanssen
leder for Langpasning til AfrikaIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar